1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi trójujemny
Maura 2015

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 7336

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2016-03-26, 13:24   Temat: Rak piersi trójujemny
Badania kliniczne - najczesciej sa sponsorowane przez duze korporacje - czesto material do badan polskich pacjentow (Polska jest jakby podwykonawca) jest odsylany na zachod tam gdzie sa prowadzone glowne badania i zachodzi koniecznosc powtornych badan tylko przez upowaznione osrodki.Stad tez pewnie powtorne badanie m.innymi receptorow. Jezeli juz byly okreslone w pasze jako tez TN powninny takie pozostac no chyba ze chemia zmienia guza do tego stopnia. (TN moze dawac przerzuty hormonozalezne ale nie w tym przypadku)
To dobre wyjscie w tej sytuacji. Robia takie badania obecnie w USA tez.
Mam wrazenie ze te dwa guzy TN w piersi i w pasze roznia sie podtypami stad na jeden chemia zadziala a na drugi nie. TNBC sa heterogenne. 2-Basal-like sa podatne na chemioterapie pozostale 4 nie.
W USA w przypadku nie otrzymania pCR przy indukcyjnej chemii podaje sie Xelode.Moze spytaj lekarza o to.
Poza tym nadal sie upieram przy PET.Wskaze jaki jest stan aktualny i w jakim procencie sa aktywne komorki rakowe w guzie. To tylko tydzien oczekiwania. Przed swietami robilam PET/CT i we wtorek mam wyniki.
Medycyna alternatywna? Macie za duzo pieniazkow na szarlatanow? Bo ci bogaci i wielcy tez umieraja...nie znalezli medycyny alternatywnej?

[ Dodano: 2016-03-26, 13:38 ]
Niestety nigdzie jeszcze nie lecza TN wedlug podtypow.Ciagle trwaja badania linii II i III.Musimy czekac - kto doczeka :)

[ Dodano: 2016-03-26, 14:21 ]
Robiliscie badanie na mutacje genu BRCA1 i BRCA2 - w Bydgoszczy sa tez badania klinieczne BASKET - jezeli jest sie nosicielem tej mutacji przy niepowodzeniu wczesniejszej chemioterapii. Uwaza sie ze Cisplatyna nie dziala jezeli nie ma sie tej mutacji przy TNBC.Odpowiada ona za raka piersi napewno TNBC i rak narzadow rodnych u kobiety.
Maura 2015

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2016-02-19, 13:23   Temat: Rak piersi trójujemny
Prosze bardzo i niech by Ci sie udalo....to mile jak dzieci walcza o zdrowie matki.Porozmawiaj z nim a jak trzeba to sie umow i podjedz do Szczecina.
Maura 2015

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2016-02-18, 12:22   Temat: Rak piersi trójujemny
Rowik....odpowiem na spokojnie bo wiem ze pisze niespojnie.Jestem w pracy a szef mi tu za uchem szwargocze.Jak to Niemiec.
Znajde telefony moze nawet.

[ Dodano: 2016-02-18, 19:46 ]
Rowik...nie mam przy sobie dokumentacji ale pamietam droge sprzed roku.Zachodniopomorskie Centrum Onkologii Ordynator Oddzialu Chirurgi Onkologicznej dr.Rafal Ucinski (kropka nad s - nie mam polskich znakow) Tel.do sekretariatu 914251550 i tam mnie umowiono na rozmowe z doktorem. Chyba nawet podali bezposredni tel. do niego.Czlowiek bardzo uczynny i kontaktowy.W czasie rozmowy wypytal juz o szczegoly choroby.

[ Dodano: 2016-02-18, 21:20 ]
I wazne,,,, walcz o ustalenie aktualnego stanu zdrowia mamy. USG to malo.TK,MR a najlepiej PET,
Maura 2015

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2016-02-18, 11:17   Temat: Rak piersi trójujemny
Rowik ...nie jestem lekarzem i nie znam sie na onkologi ale na moim TN troche tak.Tez jestem trojnegatywna.
1. Konsultacja z innym osrodkiem specjalizujacym sie w raku piersi. Ja to robilam poczatkowo nawet telefonicznie ze Szczecinem - jedyny w PL akredytowany Unit Breast.
Konsultacje doradzaja na kazdym forum TNBC na swiecie a u was wydaje mi sie obowiazkowe.
2.Badania BRCA1/2 - bedac nosicielem tej mutacji ma sie wieksze szanse na odpowiedz na carboplatyne. Sa jakie badania male mowiace ze na nienosicieli tez Carbo dziala ale ...ale jest taka zasada.Nosiciel odpowiada na Carboplatyne.Przy nosicielstwie zagrozone sa tez jajniki.
3.Poznanie sytuacji obecnej przy tak przenoszonym raku napewno agresywnym bo takim TNBC jest i braku odpowiedzi calkowitej na chemie i zajetych wezlach chlonnych pachowych.... PET. A napewno jak sie beda
opierac TK -srodpiersia,brzucha - szczegolnie watroba i jajniki.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron